Ποντιακά πιροσκί (περεσκία) με πατάτα ή Πισία
Ποντιακά
πιροσκί (περεσκία) με πατάτα ή Πισία – από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η συνταγή
γι’ αυτά τα καταπληκτικά ποντιακά πιροσκί, είναι από το μέλος μας Παρθένα Κ.
Αυτή είναι η
νηστίσιμη εκδοχή των πισίων, ενώ μπορούμε να τα κάνουμε και με γέμιση τυριών, ή
με κιμά. Βεβαίως, μπορούμε να βάλουμε κι όποια άλλη γέμιση θέλουμε.
Πισία –
Ποντιακά τηγανιτά πιτάκια, νηστίσιμα
Υλικά για τη
ζύμη
• 600 γραμ.
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι
ξερή μαγιά
• 1½ – 2
φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
• ½
κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 1 κουτ.
γλυκού χυμό λεμονιού
• ½ κουτ.
γλυκού ζάχαρη
• 1 κουτ.
γλυκού αλάτι
Για τη
γέμιση
• 800 – 900
γραμ. πατάτες
• 2 μέτρια
κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 – 3
κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλικομμένο
• ½
κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• αλάτι –
φρεσκοτριμμένο πιπέρι – ρίγανη
• Ελαιόλαδο
και σπορέλαιο (μισό – μισό) για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σ’ ένα μπολ
κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Σε μισό
φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό, διαλύουμε τη μαγιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, 2 – 3
κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό.
Τον αφήνουμε
για 15′, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στο μπολ με
το αλεύρι ρίχνουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και
ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο – λίγο το υπόλοιπο νερό, ώσπου να γίνει μια ζύμη που
να μην κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να μην πάρει όλο το νερό).
Μεταφέρουμε
την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5′ – 7′, ώστε να γίνει μια
ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου