Ζαμπονοκασερόπιτα Με Κανταΐφι Από Τον Άκη Πετρετζίκη
ΥΛΙΚΑ
1 συσκευασία φύλλο κανταΐφι
ελαιόλαδο
200 γρ. καπνιστό ζαμπόν, σε κομμάτια μεγέθους ζαριού
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
250 γρ. μανιτάρια μικρά (ή μεγάλα σε κομμάτια)
Για την μπεσαμέλ
250 γρ. βούτυρο
6 κ.σ. αλεύρι
800 γρ. γάλα πλήρες
2 αυγά
300 γρ. τυριά που λιώνουν τριμμένα
μαϊντανό
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη γέμιση
Σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το καπνιστό ζαμπόν μέχρι να πάρει ενα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Επειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι και αφήνοντάς το να κάψει καλά ρίχνουμε τα μανιτάρια σε δόσεις με 2 κ.σ. ελαιόλαδο (ανά δόση) και τα σοτάρουμε μέχρι να χάσουν τα υγρά τους (χωρίς να τα ανακατεύουμε συνέχεια).
Για την μπεσαμέλ
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε 6 κ.σ. βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και το μείγμα να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς. Αφήνουμε να σιγοβράσει για να πήξει η σάλτσα μας. Δοκιμάζουμε να μην έχει γεύση αλευριού αλλιώς αφήνουμε να μαγειρευτεί λίγο ακόμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα τα 2 αυγά χτυπημένα, το καπνιστό ζαμπόν, τα μανιτάρια και τα τυριά, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, την πάπρικα και δοκιμάζουμε αν θέλει να ρίξουμε αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα καλά μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά.
Για τη συναρμολόγηση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Με τα δυό μας χέρια δουλεύουμε το καταΐφι και το "ξάνουμε" έτσι ώστε να είναι αφράτο και πλούσιο. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Σε ένα πυρέξ διαστάσεων 43x30 εκ. βάζουμε "απαλά" τα 2/3 από το κανταΐφι.
Ρίχνουμε αρκετό από το βούτυρο επάνω στο κανταΐφι μας. Από πάνω ρίχνουμε τη γέμιση που θα είναι μπόλικη! Πάνω της βάζουμε το υπόλοιπο κανταΐφι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Πιέζουμε με τα χέρια μας την πίτα ελαφρά για να ενωθούν όλες οι στρώσεις μεταξύ τους και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
akis
πηγη
1 συσκευασία φύλλο κανταΐφι
ελαιόλαδο
200 γρ. καπνιστό ζαμπόν, σε κομμάτια μεγέθους ζαριού
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
250 γρ. μανιτάρια μικρά (ή μεγάλα σε κομμάτια)
Για την μπεσαμέλ
250 γρ. βούτυρο
6 κ.σ. αλεύρι
800 γρ. γάλα πλήρες
2 αυγά
300 γρ. τυριά που λιώνουν τριμμένα
μαϊντανό
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη γέμιση
Σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το καπνιστό ζαμπόν μέχρι να πάρει ενα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Επειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι και αφήνοντάς το να κάψει καλά ρίχνουμε τα μανιτάρια σε δόσεις με 2 κ.σ. ελαιόλαδο (ανά δόση) και τα σοτάρουμε μέχρι να χάσουν τα υγρά τους (χωρίς να τα ανακατεύουμε συνέχεια).
Για την μπεσαμέλ
Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα τα 2 αυγά χτυπημένα, το καπνιστό ζαμπόν, τα μανιτάρια και τα τυριά, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, την πάπρικα και δοκιμάζουμε αν θέλει να ρίξουμε αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα καλά μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά.
Για τη συναρμολόγηση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Με τα δυό μας χέρια δουλεύουμε το καταΐφι και το "ξάνουμε" έτσι ώστε να είναι αφράτο και πλούσιο. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Σε ένα πυρέξ διαστάσεων 43x30 εκ. βάζουμε "απαλά" τα 2/3 από το κανταΐφι.
Ρίχνουμε αρκετό από το βούτυρο επάνω στο κανταΐφι μας. Από πάνω ρίχνουμε τη γέμιση που θα είναι μπόλικη! Πάνω της βάζουμε το υπόλοιπο κανταΐφι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Πιέζουμε με τα χέρια μας την πίτα ελαφρά για να ενωθούν όλες οι στρώσεις μεταξύ τους και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
akis
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου