Από το Blogger.

Comments

Facebook

Comments

Recent

Bottom Ad [Post Page]

Blog Archive

Archive

Home Ads

Random Posts

Recent Posts

Header Ads

Featured Listings

Featured

Tags

Α ΑΓΟΡΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΑ ΑΝΔΡΑΣ ΑΝΔΡΙΚΑ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ - ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΑΣΕΠ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΟΥΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ ΓΑΜΟΣ - ΒΑΠΤΙΣΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΥΛΗΣ ΓΣΕΒΕΕ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΔΑΠΕΔΑ- ΠΑΡΚΕΤΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΔΗ ΠΡΟΙΚΟΣ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΝΦΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΠΙΠΛΑ ΕΠΙΠΛΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΠΙΠΛΑ ΣΠΙΤΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΓΚΑΛΛΕΡΙ ΕΡΓΟΧΕΙΡΑ ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΥΕΞΙΑ ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ ΕΥΧΕΣ ΕΦΟΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΖΩΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ - ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΙΩΝΝΑ ΖΕΡΝΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΚΟΥΠΑΣΤΕΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΕΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ ΥΑΛΙΚΑ ΚΥΗΣΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΛΕΥΚΑ ΕΙΔΗ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ ΜΕΣΙΤΕΣ ΜΙΚΡΟΕΠΙΠΛΑ ΜΟΔΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ ΜΠΑΝΙΟ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΝΤΟΥΖΙΕΡΕΣ ΝΤΟΥΛΑΠΕΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΞΥΛΕΙΑ ΟΑΕΔ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΟΣΠΡΙΑ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΠΙΤΕΣ ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΡΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ -ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΣΠΙΤΙ ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΩΝ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ ΤΑΠΗΤΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΦΥΛΑΞΗ ΤΕΝΤΕΣ ΤΕΧΝΗ ΛΑΜΑΡΙΝΑΣ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΤΖΑΜΙΑ - ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ - ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ ΥΓΕΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΦΑΓΗΤΟ ΦΑΝΟΠΟΙΪΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ ΨΑΡΙ ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ AIR CONDITION Athens Car Ε.Π.Ε BEAUTY BUSINESS CAR DECOUPAGE FAST FOOD FUN2LEARN GREEK EUROPEAN FUTURE HAPPY PET HEALTH KLIO PARKING PET SHOP PLEXIGLAS POT PLANTS PRANIC HEALER VICKO

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Powered By Blogger

20.000+ Bungalows 1.000+ Appartments

Search : Homes, Penthouse, Farmhouse etc.

Labels

Tags

Α ΑΓΟΡΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΑ ΑΝΔΡΑΣ ΑΝΔΡΙΚΑ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ - ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΑΣΕΠ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΟΥΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ ΓΑΜΟΣ - ΒΑΠΤΙΣΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΥΛΗΣ ΓΣΕΒΕΕ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΔΑΠΕΔΑ- ΠΑΡΚΕΤΑ ΔΙΑΙΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΔΗ ΠΡΟΙΚΟΣ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΝΦΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΠΙΠΛΑ ΕΠΙΠΛΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΠΙΠΛΑ ΣΠΙΤΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΓΚΑΛΛΕΡΙ ΕΡΓΟΧΕΙΡΑ ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΥΕΞΙΑ ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ ΕΥΧΕΣ ΕΦΟΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΖΩΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ - ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΙΩΝΝΑ ΖΕΡΝΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΚΟΥΠΑΣΤΕΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΕΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ ΥΑΛΙΚΑ ΚΥΗΣΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΛΕΥΚΑ ΕΙΔΗ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ ΜΕΣΙΤΕΣ ΜΙΚΡΟΕΠΙΠΛΑ ΜΟΔΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ ΜΠΑΝΙΟ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΝΤΟΥΖΙΕΡΕΣ ΝΤΟΥΛΑΠΕΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΞΥΛΕΙΑ ΟΑΕΔ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΟΣΠΡΙΑ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΠΙΤΕΣ ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΡΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ -ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΣΠΙΤΙ ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΩΝ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ ΤΑΠΗΤΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΦΥΛΑΞΗ ΤΕΝΤΕΣ ΤΕΧΝΗ ΛΑΜΑΡΙΝΑΣ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΤΖΑΜΙΑ - ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ - ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ ΥΓΕΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΦΑΓΗΤΟ ΦΑΝΟΠΟΙΪΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ ΨΑΡΙ ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ AIR CONDITION Athens Car Ε.Π.Ε BEAUTY BUSINESS CAR DECOUPAGE FAST FOOD FUN2LEARN GREEK EUROPEAN FUTURE HAPPY PET HEALTH KLIO PARKING PET SHOP PLEXIGLAS POT PLANTS PRANIC HEALER VICKO

Travel the world

Facebook

Full width home advertisement

Sponsor

Keep Traveling

Travel everywhere!

Author Description

Hey there, We are Blossom Themes! We are trying to provide you the new way to look and use the blogger templates. Our designers are working hard and pushing the boundaries of possibilities to widen the horizon of the regular templates and provide high quality blogger templates to all hardworking bloggers!

Facebook

Advertising

AD BANNER

Random Posts

Post Page Advertisement [Top]

Climb the mountains

προσφορες γαλαξιας

υπερπροσφορες αλεπουδιτσα

προσφορεσ αβ βασιλοπουλος

προσφορες lidl

ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΤΕ ΦΘΗΝΗ ΒΕΝΖΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΤΕ ΦΘΗΝΗ ΒΕΝΖΙΝΗ
ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΛΛΑΔΑ

Translate

καταλογος προσφορων praktiker

προσφορες ημερας my market

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Η άγνωστη καρκινογόνος ουσία στις τηγανιτές πατάτες! Νέα οδηγία της Ε.Ε.

Οι πιο μικρές και τραγανιστές πατάτες είναι οι πιο γευστικές αλλά και οι πιο ανθυγιεινές…



Μια ουσία σε πολλούς άγνωστη το ακρυλαμίδιο, είναι μια καρκινογόνος ουσία η οποία παράγεται όταν αμυλούχες τροφές όπως ψωμί ή πατάτες κ.α ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Η διαδικασία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση με έναν νέο κανονισμό, υποχρεώνει πλέον τους κατασκευαστές να πάρουν άμεσα μέτρα, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Ο λόγος; περιέχουν ακρυλαμίδιο. Η ουσία πιστεύεται ότι προκαλεί καρκίνο και βρίσκεται σε προϊόντα πατάτας, δημητριακών και καφέ. H νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι στα πιάτα και τα κύπελλά μας θα προσγειώνεται όσο το δυνατόν λιγότερο ακρυλαμίδιο», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Ήδη στην Καλιφόρνια, η δικαιοσύνη αποφάσισε πρόσφατα ότι η αλυσίδα καφέ Starbucks θα πρέπει να προειδοποιήσει για τις επιβλαβείς επιπτώσεις στα προϊόντα της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε ακόμη ένα βήμα παραπέρα με την έκδοση ειδικού κανονισμού, ώστε να χρησιμοποιούμε λιγότερο ακρυλαμίδιο στην καθημερινή ζωή. Για τους καταναλωτές, αυτό δεν αλλάζει πολλά πράγματα. Ωστόσο, οι παραγωγοί τροφίμων και η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να αλλάξουν την προσέγγισή τους στην παραγωγή και την προετοιμασία τροφίμων.

Τι είναι ο νέος κανονισμός;
Ο κανονισμός της ΕΕ θα ισχύει για κάθε εκμετάλλευση που παράγει, μεταποιεί ή εμπορεύεται προϊόντα πατάτας, ψωμί, ζαχαροπλαστικής, δημητριακών για πρωινό, παιδικές τροφές, προϊόντα καφέ ή υποκατάστατα καφέ. Ο κανονισμός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής με στόχο τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται φυσικά, από το 2010 να μετρούν την περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα σε τακτά χρονικά διαστήματα και να υποβάλουν τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa). Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι επιστήμονες ανέπτυξαν στρατηγικές για τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στην παραγωγή και τη μεταποίηση τροφίμων, οι οποίες είναι πλέον υποχρεωτικές για όλες τις εταιρείες τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πώς σχετίζεται το ακρυλαμίδιο με τα τρόφιμα

Όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης σε συνεργασία με το Σουηδικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων μετρήθηκαν πολύ υψηλές ποσότητες ακρυλαμιδίου (250-3900 μg ανά kg τροφίμου) σε δείγματα τροφίμων πλουσίων σε υδατάνθρακες, τα οποία και θεωρούνται ευρείας κατανάλωσης (π. χ. τηγανητές πατάτες, τσιπς, ψωμί, φρυγανιές) και είχαν υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία (τηγάνισμα ή ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα) (Tareke et al. 2002). Οι ποσότητες αυτές είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από το ανώτατο ημερήσιο ανεκτό όριο, το οποίο δύναται να προσλάβει ο άνθρωπος (κατά μέσο όρο οι ποσότητες αυτές είναι της τάξης των 15-50 μικρογραμμαρίων (μg=10-6 g) την ημέρα αναλόγως με το σωματικό βάρος του κάθε ανθρώπου).

Το ακρυλαμίδιο, λόγω της χημικής του δομής, εμφανίζει δραστικότητα έναντι διαφόρων βιολογικών μορίων με απόρροια πρόκληση μεταλλάξεων στους οργανισμούς. Επίσης, ενώ το μόριο αυτό πιθανότατα δεν αντιδρά με το DNA, το μεταβολιζόμενο στον οργανισμό παράγωγο του, γλυσιδαμίδιο, όντας πολύ περισσότερο δραστικό, αντιδρά, με προφανείς αρνητικές επιδράσεις για τον οργανισμό. Πέραν των μεταλλαξιογόνων χαρακτηριστικών του, το ακρυλαμίδιο έχει αποδεδειγμένες καρκινογόνους ιδιότητες σε πειραματόζωα, αφού έχει δειχθεί ότι προάγει τη δημιουργία αδενωμάτων και αδενωκαρκινωμάτων στο θυρεοειδή καθώς και στα γεννητικά όργανα αρσενικών και θηλυκών ποντικιών. Σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο, το ακρυλαμίδιο θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγοντας. Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, σε νέες επίσημες συστάσεις της, σύμφωνα με το BBC, καλεί τους καταναλωτές να προσέχουν και να βγάζουν τις πατάτες ή το τοστ, μόλις αποκτήσουν το χρυσό χρώμα τους, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ακρυλαμιδίου.

Περαιτέρω, προτείνεται στους καταναλωτές, οι πατάτες τις οποίες θα τηγανίσουν, πριν από το τηγάνισμα να τις έχουν βάλει για αρκετή ώρα σε νερό, προκειμένου να έχει μειωθεί η περιεκτικότητα των ιστών σε ελεύθερα σάκχαρα και αμινοξέα. Επίσης, θα ήταν καλό οι πατάτες αρχικά να βράζονται και κατόπιν να υφίστανται σύντομο τηγάνισμα, καθόσον στα διάφορα αμυλούχα βραστά τρόφιμα δεν έχει αναφερθεί σύνθεση ακρυλαμιδίου. Για τη μείωση της έκθεσης σε ακρυλαμίδιο, πέρα από όλα τα άλλα, ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνιστά την τήρηση των γενικών κανόνων της υγιεινής διατροφής και του «μέτρου» και της «μεσότητας», δηλαδή τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί τηγάνισμα ή ψήσιμο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, την προτίμηση νωπών φρούτων και λαχανικών, το βρασμό ως τρόπο μαγειρέματος ορισμένων τροφίμων και την εν γένει «Μεσογειακή δίαιτα» ως τρόπο διατροφής. Οι επιστημονικές πληροφορίες οι οποίες ήδη υπάρχουν αναφορικά με την παρουσία ακρυλαμιδίου στα διάφορα τρόφιμα, τέλος, θα τύχουν περαιτέρω μελέτης από τα αρμόδια Κοινοτικά όργανα, ώστε να αξιολογηθεί ο ενδεχόμενος διατροφικός κίνδυνος της αθροιστικής έκθεσης του ανθρώπου στην πρόσληψη ακρυλαμιδίου και να παρθούν τα ανάλογα μέτρα.

Πόσο επικίνδυνο είναι το ακρυλαμίδιο;

Η EFSA δημοσίευσε το 2015 μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του κινδύνου ακρυλαμιδίου ( EFSA Journal , Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, 2015 ), με την οποία επιβεβαίωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις: Το ακρυλαμίδιο είναι δυνητικά καρκινογόνο. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται κυρίως σε παρατηρήσεις σε πειράματα σε ζώα. Εδώ αποδείχθηκε ότι το ακρυλαμίδιο στο ήπαρ μετατρέπεται, μεταξύ άλλων, στην ουσία γλυκιδαμίδη, η οποία αντιδρά έντονα με το γενετικό υλικό. Εκεί αποτρέπει τον γενετικό κώδικα από το να διαβάζεται και ευνοεί τις μεταλλάξεις που μπορεί τελικά να προκαλέσουν καρκίνο. Στον άνθρωπο, ένας καρκίνος, που προκαλείται από ακρυλαμίδιο, δεν μπορεί να ανιχνευθεί άμεσα. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας εκτιθέμεθα σε πάρα πολλούς ρύπους σε πολύ χαμηλές δόσεις για να μπορέσουμε να αποδώσουμε μόνο μια ασθένεια στο ακρυλαμίδιο.


www.newsbomb.gr



 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ






 μανωλης πετροχειλος


ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  

ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL ΥΛΙΚΑ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ DECOUPAGE - ΕΙΔΗ HOBBY Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ MARAS COLLECTIONS ΕΙΔΗ ΓΑΜΟΥ ΒΑΠΤΙΣΗΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  Laptopgenius > service> smartphone> iphone> samsung> service >Επισκευή > Υπολογιστών > laptop

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ GLASS DRIVE ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ 

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ ΙΩΑΝΝΑ > ΑΓΓΕΛΙΚΗ > ΖΕΡΝΟΥ > ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ> ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ >

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου