Δημητριακά ολικής άλεσης: Θερμίδες & διατροφική αξία
Τα δημητριακά
ολικής άλεσης προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, βοηθούν
στην απώλεια βάρους και σας κρατούν χορτάτους για περισσότερο χρόνο.
Πολλά από
αυτά όμως δεν έχουν και την καλύτερη γεύση.
Τα προϊόντα
ολικής άλεσης παράγονται από αλεύρι ολικής άλεσης, δηλαδή αλεύρι για την
παρασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκε ολόκληρος ο σπόρος του δημητριακού, σε
αντίθεση με το άσπρο (επεξεργασμένο) αλεύρι, που προέρχεται μόνο από ένα μέρος
του σπόρου, το ενδοσπέρμιο.
Η διατροφική
αξία των προϊόντων ολικής αλέσεως έγκειται στο ότι κατά την άλεση αξιοποιούνται
και ο φλοιός και το φύτρο των δημητριακών, τα οποία έχουν πολύτιμες βιταμίνες,
μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.
Τα
δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν επίσης καλούς υδατάνθρακες αργής καύσης,
πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά.
Δείτε
τέσσερα σημαντικά αλλά και γευστικά δημητριακά ολικής αλέσεως.
Καστανό
ρύζι: Αντικαθιστώντας το λευκό ρύζι με καστανό, είναι ένας εύκολος τρόπος να
πάρετε περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Συνδυάστε το με άπαχη
πρωτεΐνη και λαχανικά. Από ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι θα πάρετε: 248
θερμίδες, 2 g λιπαρά (0 g κορεσμένα λιπαρά), 52 g υδατάνθρακες, 1 g σάκχαρα, 8
mg νάτριο, 3 g φυτικές ίνες, 6 g πρωτεΐνη.
Κινόα: Έχει
γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, μοιάζει με το καστανό ρύζι, αλλά
είναι πιο πλούσια σε πρωτεΐνη, γεγονός που την καθιστά εξαιρετική τροφή για
χορτοφάγους και vegan. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα σας δίνει 222 θερμίδες, 4
g λιπαρά (0 g κορεσμένα), 39 g υδατάνθρακες, 0 g σάκχαρα, 13 mg νάτριο, 5 g
φυτικές ίνες, 8 g πρωτεΐνη.
Βρόμη: Είναι
σημαντική πηγή φυτικών ινών και σας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα.
Βάλτε τη βρόμη στο πρωινό σας, αποφεύγετε όμως τα επεξεργασμένα δημητριακά
βρόμης που έχουν πολλή ζάχαρη. Ένα φλιτζάνι βρόμης σας δίνει 307 θερμίδες, 5 g
λιπαρά (1 g κορεσμένα), 55 g υδατάνθρακες, 1 g σάκχαρα, 5 mg νάτριο, 8 g
φυτικές ίνες, 11 g πρωτεΐνη.
Κριθάρι:
Χάρη στην πλούσια και πικάντικη γεύση του, το κριθάρι είναι η τέλεια προσθήκη
σε σούπες, πιάτα με λαχανικά ή οποιαδήποτε συνταγή θέλει ρύζι ή δημητριακά. Από
ένα φλιτζάνι θα πάρετε 193 θερμίδες, 1 g λιπαρά (0 g κορεσμένα), 44 g
υδατάνθρακες, 0 g σάκχαρα, 5 mg νάτριο, 6 g φυτικές ίνες, 4 g πρωτεΐνη.
Πηγή:
womenshealthmag.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου