Συνταγή: Κρεατόπιτα
Μία
συνταγή για τους φίλους της καλής κουζίνας από το Σφυγμό της αγοράς.
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο Φύλλο χωριάτικο
1 κιλό Χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κύβους 5*5
3σκ. Σκόρδο, ψιλοκομμένες
5 Μανιτάρια λευκά, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 Καρότα, ψιλοκομμένα
2 στικ Σέλερι, ψιλοκομμένα
3κλ. Δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
3 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
440ml. Μαύρη μπύρα
250ml. Κρέμα γάλακτος
Βούτυρο λιωμένο για να άλειμμα των φύλλων
150γρ. Γραβιέρα τριμμένη
6κ.σ. Ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
& ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζουμε μια πλατιά και βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε
ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας καλά μέχρι να μας πάρει χρώμα.Μόλις
είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
2. Στην ίδια
κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο,προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο το σέλερι,
το καρότο, το δεντρολίβανο,τα μανιτάρια και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για
10’ μέχρι να καραμελώσουν. Στη συνέχεια μεταφέρουμε το κρέας μέσα και
προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη μαύρη μπύρα, ανακατεύουμε με μια κουτάλα,
σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά
για 2-2 1/2 ώρες.
3. Μόλις δέσει
η σάλτσα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά ρίχνουμε το τριμμένη γραβιέρα,
ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
4. Βουτυρώνουμε
ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου διαμέτρου 15x30 εκ. απλώνουμε ένα φύλλο στη βάση
του ταψιού και το πασπαλίζουμε με το λιωμένο βούτυρο. Συνεχίζουμε την ίδια
διαδικασία για τα επόμενα 3 φύλλα. Ρίχνουμε τη μισή γέμιση από πάνω, απλώνουμε
άλλο ένα φύλλο πασπαλισμένο με βούτυρο, την υπόλοιπη γέμιση και τέλος άλλα 3
βουτυρωμένα φύλλα. Βουτυρώνουμε καλά τις άκρες και πιέζουμε με το πινέλο προς
τα μέσα τα φύλλα ώστε να καλυφθεί η γέμιση.
5. Με ένα
κοφτερό μαχαίρι δημιουργούμε μικρές τρύπες στη επιφάνεια της πίτας ώστε να
βγαίνει η υγρασία.
6. Ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου
25’-30’.
7. Μόλις
ετοιμαστεί την αφήνουμε να κρυώσει για 20΄, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
giorgostsoulis.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου