Συνταγή της Ημέρας: Σπανακόπιτα με φέτα
Μία συνταγή για τους φίλους της καλής κουζίνας από το Σφυγμό της αγοράς.
Δεν ακουμπάμε ο πινέλο στα φύλλα όταν τα πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο για να μας γίνουν πιο τραγανά.
ΥΛΙΚΑ
6 φύλλα για πίτες
1 κιλό φρέσκο σπανάκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
250γρ. τυρί φέτα
50.γρ. παρμεζάνα τριμμένη
50γρ. βούτυρο
50γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 λίτρο γάλα
2 κρόκους
ελαιόλαδο για το πασπάλισμα της πίτας
παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα της πίτας
αλάτι-πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό αλατισμένο νερό και το βράζουμε. Ρίχνουμε μέσα το σπανάκι και το βράζουμε για 15 δέυτερα. Το σουρώνουμε αμέσως σε ένα σουρωτήρι και το πιέζουμε ώστε να βγάλουμε την περισσότερη υγρασία. Μόλις κρυώαει το ψιλοκόβουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
2. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός και μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και το μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Μόλις ετοιμαστεί αποσύρρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τα την παρμεζάνα, τη φέτα, τους κρόκους, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
3. Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί και απλώνουμε στον πάτο του ένα φύλλο,το λάδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο χωρίς να ακουμπάει επάνω του. Απλώνουμε στις τέσσερις πλευρές του ταψιού τέσσερα λαδωμμένα φύλλα τα οποία εξέχουν προς τα έξω 10εκ.
4. Απλώνουμνε τη γέμιση ομοιόμορφα στο ταψί και κλείνουμε την πίτα με τα φύλλα. Τοποθετούμε από πάνω άλλο ένα λαδωμένο φύλλο πιέζουμε τις άκρες καλά ώστε να μην βγεί η γέμιση, χαράσουμε με ένα μαχαίρι και πασπαλίζουμε με σιναπόποσπορο.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30-40 λεπ΄τα. Μόλις ετοιμαστεί την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
giorgostsoulis.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου