Συνταγή της Ημέρας: Γίγαντες κοκκινιστοί με λουκάνικα στο φούρνο
Μία συνταγή για τους φίλους της καλής κουζίνας από το Σφυγμό της αγοράς.
#tsoulotip: Σερβίρουμε
ζεστούς τους γίγαντες με τυρί φέτα.
ΥΛΙΚΑ
2 Λουκάνικα χωριάτικα με πράσο
400 γρ. Ντομάτα κονκασέ
360 ml Νερό από τους γίγαντες
300 γρ. Φασόλια γίγαντες
120 ml Ελαιόλαδο
20 γρ. Σέλινο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. Πελτέ ντομάτας
2 Κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
2 Πιπεριές Φλωρίνης, σε λεπτές ροδέλες
Καπνιστή πάπρικα
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
& ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και τους αφήνουμε
μια ολόκληρη νύχτα να μουλιάσουν.
2. Την επόμενη
ημέρα τους στραγγίζουμε, τους ξεπλένουμε καλά και τους βάζουμε σε μια μεγάλη
κατσαρόλα. Προσθέτουμε κρύο νερό ώστε να τους καλύπτει αρκετά και βάζουμε την
κατσαρόλα πάνω από δυνατή φωτιά να πάρει βράση.
3. Στο
διάστημα αυτό ξαφρίζουμε με τη βοήθεια μιας κουτάλας τους αφρούς. Μόλις δεν
παράγεται άλλος αφρός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 1 ώρα και
30 λεπτά με μισόκλειστη κατσαρόλα, μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν.
4. Τους
στραγγίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ώστε να κρατήσουμε όλο το νερό στο οποίο έχουν
βράσει. Θα κρατήσουμε ένα μέρος από τους γίγαντες και θα του πολτοποιήσουμε στο
multi.Τους υπόλοιπους ,τους αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τους χρησιμοποιήσουμε
ξανά.
5. Προθερμαίνουμε
τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
6. Τοποθετούμε
ένα τηγάνι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα
από το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το λουκάνικο, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές
Φλωρίνης για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι και
πιπέρι, ανακατεύουμε για λίγο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
7. Αδειάζουμε
τους γίγαντες σε ένα ταψί 33x23 και προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το
λουκάνικο και τις πιπεριές Φλωρίνης. Στη συνέχεια αδειάζουμε τη ντομάτα
κονκασε, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το σέλινο, την καπνιστή πάπρικα, τους
πολτοποιημένους γίγαντες, λίγο ακόμη αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά
8. Ρίχνουμε το
υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό που κρατήσαμε από τους γίγαντες και ανακατεύουμε
λίγο ακόμη.
9. Σκεπάζουμε
με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για ακόμη 1 ώρα και 30 λεπτά ή
μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν καλά και να έχουμε μια ωραία μελωμένη σάλτσα.
Μπορεί να πάρει παραπάνω χρόνο.
10. Μόλις είναι
έτοιμο σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου