ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: ΘΑ ΤΟ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ «ΟΚ» Η ΤΡΟΙΚΑ;
Tο τελικό «ΟΚ» από την τρόικα αναμένει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας στο τελικό κείμενο των διατάξεων που αφορούν τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων.
Το κείμενο έχει αποσταλεί στους εκπροσώπους των δανειστών, όπως και σε όλα τα άλλα μέρη της ελληνικής πλευράς, και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου - «σε κάθε περίπτωση, μετά τη συνάντηση των Παρισίων» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές που γνωρίζουν την εξέλιξη του θέματος.
Και οι ίδιες πηγές θεωρούν αναμενόμενες τις παρατηρήσεις εκ μέρους της τρόικας, με βάση τουλάχιστον την υπάρχουσα αλληλογραφία που έχει ανταλλάξει ο κ. Δένδιας μαζί της καθ' όλη τη διάρκεια των συζητήσεων για την προετοιμασία του προαναφερόμενου κειμένου.
Πιθανό σημείο τριβής μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης θα αποτελέσει η διαμόρφωση πλειοψηφίας από την πλευρά των πιστωτών για την αποδοχή του σχεδίου εξυγίανσης μιας επιχείρησης. Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι για την ένταξη στον μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης απαιτείται η έγκριση από το 60% των πιστωτών το οποίο κατέχει το 40% των τυχόν εμπράγματων εξασφαλίσεων. Η πλευρά της τρόικας έχει μια πιο φιλελεύθερη αντίληψη: πιστεύει ότι στη ρύθμιση πρέπει να εντάσσονται όσοι πιστωτές (Δημόσιο, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζόμενοι) το επιθυμούν χωρίς να είναι υποχρεωτική η πλειοψηφία και όσοι δεν κάνουν αποδεκτό το σχέδιο εξυγίανσης να μπορούν να διεκδικήσουν τα όσα τους οφείλει η επιχείρηση με ένδικα μέσα.
Εκτιμάται ότι στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα η ελληνική πλευρά είναι προφανές ότι θα αντιπαρατάξει ένα πλαίσιο επιχειρημάτων με τα οποία θα προσπαθήσει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών για τις δικές της θέσεις, αλλά τονίζεται ότι η έκβαση της διαπραγμάτευσης θα κριθεί και από την πίεση που θα εξασκήσει.
Θετική αξιολόγηση
Παράλληλα θετικά αξιολογείται η προσπάθεια για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και ως εκ τούτου επισφαλή από κύκλους της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ). Σε σχετικό υπόμνημά του προς τον υπουργό Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει την «ανάγκη νέας ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών καθώς τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια προκαλούν έντονο προβληματισμό και απόγνωση τόσο στους εκπροσώπους της αγοράς όσο και στους υπευθύνους άσκησης κυβερνητικής πολιτικής».
Και προτείνεται συγκεκριμένα η αναμόρφωση του νόμου 3816 του 2010, ενώ γίνεται αποδεκτός ο τρόπος εξωδικαστικής επίλυσης των ληξιπρόθεσμων χρεών όπως αυτός έχει διαμορφωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Εν τω μεταξύ υπολογίζεται ότι τo αργότερο ως τον προσεχή Οκτώβριο θα έχουν νομοθετηθεί οι σχετικές ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τις πρώτες ημέρες του 2015, δεδομένου ότι η κατάσταση στην αγορά είναι εξαιρετικά πιεστική. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν προοπτικές αλλά καθημερινά βυθίζονται στην «κινούμενη άμμο» των αδιεξόδων που έχει διαμορφώσει η ύφεση.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο πρώτο τρίμηνο του 2014 από τα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 116 δισ. ευρώ τα 42 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί μη εξυπηρετούμενα και από τα 23 δισ. ευρώ που είναι οι χορηγήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα 10,8 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου