Διεθνής πόλεμος για τον έλεγχο της Folli Follie
ΠΕΡΙΠΟΥ 500
ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ FOLLI FOLLIE «ΕΞΑΕΡΩΘΗΚΑΝ» ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ
ΗΜΕΡΕΣ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ FUND QUINTESSENTIAL CAPITAL
MANAGEMENT
Φουντώνει ολοένα και περισσότερο ο πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ της Folli Follie και του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management, στέλνοντας στα τάρταρα τη μετοχή της FF, που σε δύο συνεδριάσεις έπεσε από τα 15,34 ευρώ στα 7,52 ευρώ, με αποτέλεσμα 500 εκατ. ευρώ της κεφαλαιοποίησης να έχουν γίνει… αέρας.
Η Quintessential Capital Management συνεχίζει να αμφισβητεί ευθέως τα μεγέθη της Folli Follie, με το fund να υποστηρίζει ότι τα σημεία πώλησης, κυρίως στην Κίνα, είναι λιγότερα από αυτά που ισχυρίζεται ότι έχει η Folli Follie και αποτυπώνονται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία. Ετσι, από τα 630, η FF τα κατεβάζει πλέον στα 587, ωστόσο η QCM υποστηρίζει ότι είναι 284 και θέτει και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Χθες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με αφορμή την έκθεση της QCM, τις ανακοινώσεις της FF και την επίπτωση στην τιμή της μετοχής, αποφάσισε να ζητήσει από την εισηγμένη να προβεί σε πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για τη χρήση 2017, με σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, από αναγνωρισμένη διεθνή ελεγκτική εταιρεία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της FFG προέρχεται εκτός Ελλάδος.
Ζητούν έλεγχο στον ελεγκτή
Επίσης, έχει ζητήσει από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, ως αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο των ορκωτών ελεγκτών λογιστών, να προβεί σε κατά προτεραιότητα ποιοτικό έλεγχο της εργασίας του ορκωτού ελεγκτή λογιστή της FFG επί των οικονομικών της καταστάσεων, για την οικονομική χρήση 2017.
Σε ό,τι αφορά την Quintessential Capital Management, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ζητήσει να προβεί σε αναλυτική επεξήγηση των επιχειρημάτων που παραθέτει στην έκθεσή του, προσκομίζοντας τα σχετικά στοιχεία.
Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, «όπως κατά πάγια πρακτική πράττει σε περιπτώσεις σημαντικής διακύμανσης κινητών αξιών εκδοτών, έχει ήδη ξεκινήσει διερεύνηση των συναλλαγών της μετοχής της FFG, περιλαμβανομένων και των ανοιχτών πωλήσεων επ’ αυτής, από την Παρασκευή 4/5/2018».
Το γεγονός ότι το αμερικανικό fund εστιάζει στην Κίνα πιθανόν να συνδέεται και με το ότι η κινεζική Fosun -είναι η επικρατέστερη για την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενδεχόμενο που δεν καλοβλέπουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού- κατέχει το 13,9% της FF Group.
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι οι καταγγελίες της QCM είναι αβάσιμες. Οπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, κανένας δεν εκτοξεύει ελαφρά τη καρδία καταγγελίες σε βάρος μιας εισηγμένης εταιρείας διακινδυνεύοντας να συρθεί στα δικαστήρια και να πληρώσει αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η FF, από τη μεριά της, ανταπάντησε στην QCM με μακροσκελείς ανακοινώσεις και ο διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie, Tζώρτζης Κουτσολιούτσος, προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη καθώς «με μεγάλη αγανάκτηση και θυμό αναφέρομαι στα γεγονότα που έχουν προκύψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ως αποτέλεσμα της άδικης επίθεσης που δέχεται το brand Folli Follie και κατά επέκταση ο όμιλος FF Group από ομάδα κερδοσκόπων, οι οποίοι, βάσει οργανωμένου σχεδίου, επέφεραν πλήγμα και ζημία στον όμιλο και στους μετόχους του, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη».
Η QCM ανταπάντησε με προαναγγελία νέων αποκαλύψεων προσεχώς, είναι ωστόσο ξεκάθαρο ότι τα κίνητρά της δεν είναι απλώς και μόνο να… λάμψει η αλήθεια.
Το γεγονός, πάντως, που πυροδότησε την έρευνα της QCM είναι η κακή ρευστότητα της FF, κάτι που δεν δικαιολογείται για εταιρεία λιανικής πώλησης που απαραίτητα έχει μετρητό, εν αντιθέσει με εταιρείες υπηρεσιών που δουλεύουν με επιταγές έτους.
Μιλώντας στους αναλυτές πριν από μερικές εβδομάδες, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 2017, ο Tζ. Κουτσολιούτσος εξήγησε ότι επηρεάστηκαν αρνητικά, λόγω συναλλαγματικών διαφορών (στο τέταρτο τρίμηνο η αρνητική επίπτωση ήταν 22 εκατ. ευρώ) και από την εγγραφή έκτακτων και μη επαναλαμβανόμενων εξόδων.
«Ανισορροπία»
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις αρνητικές ταμειακές ροές των 54 εκατ. ευρώ, αποδόθηκαν σε αυξημένες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης. Το μοντέλο της FF, όπως είχε εξηγήσει τότε ο CEO, «απαιτεί αυτή την ανισορροπία», καθώς επενδύονται και χρησιμοποιούνται κεφάλαια, ώστε να αναπτύσσεται και να διεθνοποιείται διαρκώς ο όμιλος.
Στο πλαίσιο αυτό, το 2017 μειώθηκαν τα περιθώρια κέρδους, ώστε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά αλλά και να ενταχθεί σε μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως η Alibaba.
Ταυτόχρονα υπάρχει επιδείνωση του καθαρού δανεισμού. Ο όμιλος, με βάση τα στοιχεία του 2017, έχει συνολικό δανεισμό 612 εκατ. ευρώ (μακροπρόθεσμο 497 εκατ. και βραχυπρόθεσμο 116 εκατ. ευρώ), έναντι 434 εκατ. ευρώ το 2016 και 377,7 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ δεν έχει δοθεί μέρισμα.
Ο κύκλος εργασιών το 2017 για τον όμιλο ανήλθε σε 1,419 δισ. ευρώ, με τον κλάδο των κοσμημάτων να καταλαμβάνει το 73% αυτού, τη χονδρική-λιανική το 12,9% και τα πολυκαταστήματα (Attica, Factory Outlet) το 14,1%. Γεωγραφικά η Ασία προσφέρει το 67,9% των πωλήσεων, η Ελλάδα το 22,3%, η Ευρώπη το 8,9% και η Βόρεια Αμερική το 0,9%.
Σε ό,τι αφορά τη μετοχική σύνθεση της FFG, το 39% ανήκει στην οικογένεια Κουτσολιούτσου, 13,9% στην κινεζική Fosun και το υπόλοιπο σε ξένους και Ελληνες θεσμικούς, με το fund Fidelity να κατέχει τη μεγαλύτερη θέση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου